Bernhard is in 1911 geboren als zoon van prins Bernhard zur Lippe. Bij zijn geboorte krijgt hij naam en titel van zijn moeder, Gräfin von Biesterfeld. Op latere leeftijd krijgt hij de titel ‘prins’ erbij.
Bernhard en Juliana
Juliana, Prinses der Nederlanden, geboren in 1908, heeft moeite om een echtgenoot te vinden. Er wordt al 7 jaar lang gezocht naar kandidaten, die ‘ebenbürtig ‘ zijn. Ze moeten deel uitmaken van een vorstenhuis dat minimaal tot 1918 heeft geregeerd.
In die periode verkeert Bernhard met zijn familie in financiële problemen. Na de dood van zijn vader zijn er enorme schulden en het ouderlijk huis is er beroerd aan toe. Hij vraagt de Nederlandse ambassadeur in Parijs hij hoe hij zich kan laten introduceren bij Wilhelmina en Juliana.
Juliana en Wilhelmina zijn van plan om de Olympische Spelen te bekijken en ze logeren in Oostenrijk. Bernhard bezoekt hen en zegt dat zijn vader een kennis van Juliana’s vader is geweest. Juliana vindt hem een heel interessante man. Wilhelmina zoekt informatie over hem op. Niet alle adviezen blijken positief, maar Wilhelmina wil toch doorgaan met Bernhard.
Juliana en Bernhard ontmoeten elkaar diverse keren, in Nederland. Hij vraagt haar al vrij snel ten huwelijk. Juliana wijst dat in eerste instantie af, omdat ze elkaar nog zo kort kennen. Enkele maanden later verloven ze zich in het geheim, want dan kunnen ze elkaar beter leren kennen. Ook moet Bernhard moet drie maanden lang de Nederlandse taal en cultuur leren. Het plan is dat Juliana en Bernhard de gelegenheid krijgen elkaar nog beter te leren kennen.
De Telegraaf slaagt erin een foto van Juliana in gezelschap van Bernhard te vertonen. Wilhelmina is gedwongen de aankondiging van de verloving flink te vervroegen. In Nederland is de reactie enthousiast. Hij trouwt in 1937 met Juliana en wordt Prins der Nederlanden. Het huwelijk levert hem een riante toelage op en hij kan een grote opknapbeurt van zijn familielandgoed financieren.
Bernhard heeft een totaal andere instelling dan de rest van het Nederlandse koningshuis. Hij is een vlotte levensgenieter, die weinig op heeft met stijve formaliteiten.
Bernhards invloed zorgt ervoor dat Juliana de kleinburgerlijke levensstijl waarin zij is opgevoed, los gaat laten. Hij neemt haar mee op reis, laat haar de wereld zien, en zorgt dat ze kennis maakt met de moderne mode. Juliana gaat zich kleden als een mondaine vrouw.
Het huwelijk van Juliana en Bernhard loopt niet altijd op rolletjes. Hun relatie is na een tijdje vooral een verstandshuwelijk. Op een gegeven moment wonen ze ‘samen en apart’, ieder in een eigen vleugel van het paleis. Juliana is vervolgens voor zover bekend altijd monogaam gebleven. Bernhard zoekt al snel vertier buiten het paleis. Hij is gek op flirten en bijzonder charmant.
Van prins Bernhard is algemeen bekend dat hij in de loop der jaren liefdesaffaires had met verschillende vrouwen. Vaak met medeweten van zijn echtgenote. Het hebben van minnaars en minnaressen is trouwens voor royalties en hogere adel zeker tot de Tweede Wereldoorlog de normaalste zaak van de wereld. Zij hebben vaak naast hun huwelijkspartner ook nog een liefdespartner.
In oorlog en liefde
Wanneer de Duitsers Nederland binnen vallen, vlucht de prins met zijn gezin naar Londen. Prinses Juliana gaat met haar dochters Beatrix en Irene naar Canada. Daar kunnen de prinsesjes veilig opgroeien.
Prins Bernhard verblijft in de Tweede Wereldoorlog in Londen. Daar heeft hij een vriendin, Ann Orr. Zij is Bernhard’s overbuurvrouw in Londen en raakt op slag verliefd op de prins. terwijl haar man in Indië strijdt. Hardnekkige geruchten beweren dat uit de relatie met Bernhard twee zonen zouden zijn geboren, in 1942 en 1943. Door Bernhard is dit ontkend. Ook heeft hij een relatie met Lady Penelope Aitken.
Er ontstaat tussen Juliana en Bernhard een regelrechte huwelijkscrisis door onderlinge spanningen rond de gebedsgenezeres Greet Hofmans, die een invloed op Juliana heeft die Bernhard niet ziet zitten. Toch wil hij het huwelijk in stand houden. Prins Bernhard dringt er bij koningin Juliana in september 1956 zeer sterk op aan om niet van hem te scheiden. Omdat daarmee ‘onze familie de naam van een derderangs Balkanmonarchie zou krijgen’. Juliana stemt in, hoewel ze het op haar beurt behoorlijk moeilijk heeft met de leefwijze en opstelling van Bernhard.
Bernhard heeft naast zijn vier prinsesjes zeker nog twee andere kinderen verwekt, bij twee andere moeders. Er zijn mogelijk nog een andere buitenechtelijke kinderen, maar deze zijn door Bernhard niet erkend.
Bernhard en ‘een Duitse pilote’
Ergens na de Tweede Wereldoorlog leert Bernhard in Mexico een ‘Duitse pilote’ kennen. Haar exacte identiteit is in nevelen gehuld. Er gaan zelfs geruchten dat zij de dochter is van Wernher von Braun en Hanna Reitsch, beiden vooraanstaande figuren in Nazi-Duitsland. Hanna Reitsch is een bekende Duitse Nazi testpilote geweest.
Bernhard verklaart later in interviews dat deze relatie ontstaat omdat zijn huwelijk met Juliana slechter is, onder invloed van Greet Hofmans. Hoe dan ook, hij heeft een affaire met de ‘Duitse pilote’ en zij krijgt in 1952 een dochter, met de naam Alicia Bielefeld. Haar achternaam is een verbastering van de naam van Bernhard. Bernhard vertelt later in een interview vlak voor zijn dood dat de geboorte van Alicia ongewenst is geweest. Hij wil de identiteit van de moeder van Alicia niet bekend maken.
Alicia vertelt later in een zeldzaam interview dat zij er pas op haar 17e achter is gekomen dat haar vader Bernhard een huwelijk heeft met de koningin van Nederland. Zij gaat wel diverse keren mee geweest op vakantie met de koninklijke familie, waarbij ze haar halfzus Alexia ontmoet, maar niet de vier prinsessen. Volgens Alicia is koningin Juliana altijd lief en warm geweest voor haar. Soms gaat Juliana zelfs gezellig shoppen met deze extra dochter van Bernhard!
Bernhard en Hélène
Hélène Grinda is een knap fotomodel. Berhard leert haar kennen kort na zijn huwelijk met koningin Juliana, als hij in Frankrijk een behandeling heeft voor rugklachten bij de vader van Hélène. De achttienjarige Hélène volgt op dat moment de toneelschool. Hélène wordt ontdekt als fotomodel, maar ze heeft erg pech want krijgt de ziekte van Hodgkin. Prins Bernhard helpt de dochter van zijn arts door haar in Nederland een nieuwe behandelingsmethode te laten ondergaan.
In Wassenaar herstelt Hélène in het prinselijk jachthuis en daar worden zij en Bernhard verliefd op elkaar. In 1966 wordt ze zwanger van hem en krijgt een dochter, Alexia. De relatie gaat door tot 1969. Bernhard zorgt goed voor hen, hij koopt een luxe huis in Parijs voor ze en bezoekt hen regelmatig. Hij is een lieve vader voor ook deze dochter en komt trouw op verjaardagen en in vakanties langs.
Lockheed en andere financiële stromen
Bernhard blijkt erg op geld uit. Waarmee hij onder andere zijn buitenechtelijke relaties en kinderen financiert. Hij vraagt steevast geld voor het doorknippen van lintjes en andere prinselijke verplichtingen. Ook op andere manieren verzamelt hij grote sommen.
Uiteindelijk loopt hij tegen de lamp. Prins Bernhard neemt in totaal 1,1 miljoen dollar aan steekpenningen aan, in ruil voor zijn voorspraak bij de aankoop van onder andere de Starfighter F104. De affaire komt aan het licht door onderzoek vanuit de Amerikaanse Senaat naar smeergeldaffaires waarbij de vliegtuigbouwer betrokken is.
Tijdens de Lockheedaffaire wordt duidelijk dat Bernhard elke maand 4.000 dollar aan Alexia en haar moeder overmaakt en dat hij hiervoor steekpenningen heeft aangenomen van de Amerikaanse vliegtuigfabrikant. Ook Alicia en de ‘Duitse pilote’ hebben jarenlang structurele bedragen ontvangen.
De Lockheedaffaire leidt tot een zware constitutionele crisis. Koningin Juliana redt haar echtgenoot. Ze dreigt met aftreden als de prins strafrechtelijk vervolgd zou worden. Op opvolging door dochter en Beatrix behoefde men dan evenmin te rekenen. Dit zal tot afschaffing van de monarchie kunnen leiden.
Het Kabinet den Uyl besluit Bernhard te vrijwaren van strafvervolging. Wel moet hij erkennen dat hij fouten had gemaakt, zijn functies in het bedrijfsleven en die van inspecteur-generaal van der Krijgsmacht neerleggen. Hij mag niet meer in het openbaar in uniform verschijnen.
Er zijn mogelijk nog een andere buitenechtelijke kinderen, maar deze zijn door Bernhard niet erkend. Zo zou Mildred Zijlstra mogelijk ook zijn dochter zijn.
Epiloog
In 1991 wordt Bernhard 80 jaar. Pemier Lubbers laat hem weten dat de regering het op prijs stelt als hij bij voorkomende gelegenheden het uniform zou dragen. De prins maakt hier nauwelijks gebruik van. Wel wil hij na zijn dood in uniform worden begraven.
Alexia neemt op het sterfbed van Bernhard afscheid van hem, op Soestdijk. Op de dag van de begrafenis van Bernhard ontmoeten Alexia en Alicia hun koninklijke halfzussen. Voor 1/6 delen ze ieder mee in de erfenis van hun vader. Daarna duiken ze onder om de pers te ontlopen.
Na zijn dood blijven de meningen over hem verschillen. Sommigen zien hem als oorlogsheld. Anderen vinden hem een deugniet. En er zijn er die vinden dat hij gewoon niet deugt…
Bronnen en verder lezen
Cees Fasseur, Juliana & Bernhard. Verhaal van een huwelijk, 2008
jfkmurdersolved.com/alicia.htm
Marc van der Linden, De vrouwen van Prins Bernhard, 2011
www.nieuwsblad.be/cnt/glhavess
Wikipedia