Ik hou van twee mannen
polyamorie, liefhebben zonder grenzen
Door: Ageeth VeenemansDestijds het eerste Nederlandstalige boek over polyamorie en heeft daarmee een grote betekenis gehad voor de emancipatie van de polyamorie in Nederland.
Jaar: 2010
Uitgever: Connexion
ISBN: 9789081619318
Bol.com: We hebben een diepe ingewortelde behoefte aan liefde. Een liefdesrelatie biedt een fantastische mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen. Echte, onvoorwaardelijke liefde is hét middel om dichter bij jezelf te komen. Polyamorie staat voor een levenshouding waarbij erkend wordt dat het mogelijk is om van meer dan één persoon tegelijk te houden. Deze liefde uit zich in relaties waarbij vriendschap, intimiteit, een emotionele band, spirituele verbondenheid en/of seksualiteit ingrediënten zijn. Er zijn binnen de definitie van polyamorie veel verschillende relatievormen mogelijk, maar ze hebben alle gemeenschappelijk dat deze gebaseerd zijn op liefde, openheid, eerlijkheid en respect. Polyamorie past niet binnen de huidige moraliteit in Nederland. De norm is monogamie. De werkelijkheid is echter dat de mens van nature niet monogaam is en zich ook niet altijd monogaam gedraagt. Vreemdgaan, scheiden en seriële monogamie komen veelvuldig voor. Polyamorie is een respectvol alternatief voor vreemdgaan, scheiden en onthouding. Ageeth Veenemans schrijft over haar liefdesleven met man en vriend. Daarnaast laat ze anderen aan het woord, die vertellen over hun polyamoreuze ervaringen en beschrijft ze wat polyamorie voor jou kan betekenen. Ik hou van twee mannen is een openhartig boek over de liefde.
Praten over dit boek is onmogelijk zonder het in zijn historische context te zien. Het boek combineert een introductie in de theorie over PA met de persoonlijke ervaringen van Ageeth Veenemans. Het boek is het eerste Nederlandstalige boek over PA en heeft een enorme betekenis gehad voor de emancipatie van de polyamorie in Nederland. Deze site is er bijvoorbeeld een indirect gevolg van. Velen, ook ikzelf, zijn door dit boek voor het eerst in aanraking gekomen met PA. Daarmee is het van grote historische waarde en eigenlijk verplichte leeskost voor elke Nederlandse polyamorist.
Tegelijkertijd beperkt de historische context ook de waarde van het boek in het heden. De theorie is elders beter behandeld (the Ethical Slut, Opening Up, Polyamory in the 21st Century). De kracht was het persoonlijke PA verhaal van Ageeth. Dat verhaal is inmiddels voortgegaan en heeft een andere wending gekregen. Haar huwelijk is geëindigd en ze leeft nu vooralsnog monogaam. Daarmee heeft het boek in retrospectief niet meer de voorbeeldfunctie die het bedoelde te hebben en heeft het voor mij aan geloofwaardigheid en relevantie ingeboet.
Desalniettemin blijven we Ageeth veel dank verschuldigd.
Vanessa zegt
Hihihihi