
Hoe zien we ons geluk, bij liefde in meervoud? Uitslag van de Pluk- enquete
Hoe kijken we naar ons geluk in de liefde?
Op 13 januari 2017 hebben we het Pluk de Liefde feest. Omdat het dan vrijdag de 13e is, hebben we het feest gewijd aan het thema ‘geluk en liefde in meervoud’…
En hoe denken de mensen in ons netwerk eigenlijk over liefde, geluk en relaties? Om hierachter te komen, hebben we in december een klein onderzoekje gedaan naar liefde en geluk voor mensen die met polyamorie of andere vormen van ethische nonmonogamie bezig zijn.
Hoe gelukkig ben je?
We vroegen om te beginnen onze lezers om in te vullen hoe gelukkig zij zichzelf ervaren. In het staatje hieronder zie je de uitslag. Gemiddeld geven de mensen die dit invulden zichzelf (bijna) een 8! Dat is hoger dan de gemiddelde Nederlander zijn of haar geluk schat. Door ‘geluksonderz0ekers’ is deze zelfde vraag gesteld aan mensen van allerlei nationaliteiten. In Nederland geeft men gemiddeld 7.5 als rapportcijfer aan het eigen geluk.
Onze lezersgroep voelt zich dus relatief wat gelukkiger. Zou polyamorie mensen goed doen? Je zou het haast denken… Of zijn de mensen die met ethische nonmonogamie of polyamorie begonnen gemiddeld al iets gelukkiger van zichzelf? Dat zou net zo goed kunnen.
Ter vergelijking – om ons even bewust te maken van het feit dat we in dit land ontzettende geluksvogels zijn – in een land als Senegal is het gemiddelde slechts 3,9 en in Togo (zeer zware levensomstandigheden) is dat zelfs maar 2,9. De nationale verschillen in geluk hebben volgens geluksonderzoekers te maken met economische welvaart, politieke stabiliteit, individuele vrijheden en rechten en kansen op onderwijs en werk.
We vroegen ook hoe men inschat dat et geluk zal zijn in 2017. Er is bij onze respondenten optimisme over het geluk in de toekomst. De meeste mensen die de vragenlijst hebben ingevuld, hebben het idee dat hun geluk groter wordt of gelijk blijft in 2017. Dat geldt trouwens ook voor mensen die nu in een dip of een dipje zitten.
Onze relaties en het geluk
Opvallend is dat de mensen die hun geluk met een veel lager cijfer scoren (5 of lager) vaak in de toelichting aangeven dat zij het nodige relatieleed hebben. Verbroken relaties, gebroken harten: dat doet allemaal behoorlijk pijn!
Toch zijn de meeste mensen uit ons onderzoek behoorlijk gelukkig met hun relatie. Een ruime meerderheid (89 %) scoort de eigen relatie(s) een 7 of hoger, sommigen geven hun relatie(s) zelfs een 10!
We hebben gevraagd naar het aantal relaties. Opvallend is dat de meerderheid 1 of 2 relaties heeft, sommigen 3. Uiteraard zijn er ook mensen die geen relatie hebben. Meer dan vier relaties is een uitzondering.
Maar eveneens heel interessant is dat een ruime meerderheid vindt dat er geen verband is tussen het aantal relaties en het gevoel van geluk. Dus niet: ‘hoe meer relaties, des te gelukkiger.’
Toch kan de meerderheid zich wel degelijk herkennen in de stelling: ‘sinds ik polyamoreus ben, ben ik gelukkiger’. Dat kan erop wijzen dat er ook heel andere zaken van belang zijn dan alleen het hebben van meerdere relaties. Zoals het gevoel van vrijheid dat je kan voelen, als je de ruimte hebt om andere relaties aan te gaan. Emotioneel niet op slot zitten naar de mensen om je heen.
Op de vraagt wat belangrijk is voor je geluk, zegt ca 80% dat zij het super belangrijk vinden om goed in hun vel te zitten en gelukkig met zichzelf te zijn. Opvallend is ook de behoefte om zichzelf verder te ontwikkelen, als persoon.
Kortom: het verband tussen liefde, geluk en (meerdere) relaties lijkt niet alleen te maken te hebben met wat er in je relaties wel of niet gebeurt. Het heeft mogelijk vooral ook te maken met vrede hebben met jezelf en de ervaring dat je niet alleen van anderen, maar ook van jezelf kunt houden.
Of, zoals een respondent in zijn toelichting zei: “Het gaat erom eerst jezelf te waarderen, respecteren en accepteren. Dan ben je niet afhankelijk van de liefde van een ander en word je niet zo onzeker als ze een ander lief heeft. Dan kan ik het gunnen. Het werkt bevrijdend op mij en verruimt mijn blik. Mijn gevoel van liefde is tegenwoordig groot en bewust aanwezig!”