Liefdesbang
overwin verlatingsangst en bindingsangst
Door: Hannah CuppenBoekbeschrijving van ‘Liefdesbang’. Over de werking van verlatingsangst en bindingsangst in relaties.
Jaar: 2014
Uitgever: Ankhhermes
ISBN: 9789020210705
Bindingsangst is een onderwerp dat ik ooit eens tijdens een poly-café spontaan in het gesprek naar boven zag borrelen. Bij een beginnend polyamorist die zich afvroeg of hij er geen last van had, in zijn relaties. En zowaar nog wat mensen die hier meteen wat in herkenden! Mocht jij dat ook doen, lees dan eens dit vlot geschreven boekje.
Hannah Cuppen beschrijft treffend hoe bindingsangst en verlatingsangst er in de praktijk uitzien. Dolgraag een relatie willen, maar als die ander dat ook met jou wil: dan opeens afstand houden en terugtrekken. Of een periode van verlatingsangst, aldoor bang zijn dat de ander vertrekt. En als dit dan gebeurt, zelf een houding aannemen van afstandelijkheid in nieuwe relaties. Daardoor rol je van verlatingsangst in bindingsangst.
Bij het aangaan van een liefdescontact begint het spel van aantrekken en afstoten, de ‘liefdesdans’ genoemd. Het conflict tussen ‘samen’ en ‘apart’ geeft een spanningsveld tussen verlangen naar nabijheid en het behoud van onafhankelijkheid. Als je dit type patronen keer op keer terug ziet in nieuwe relaties, kun je er niet meer omheen dat je er zelf iets mee zult moeten doen om gelukkiger te worden in de liefde.
Mooi beschreven is de manier waarop mensen met verlatingsangst juist mensen met bindingsangst weten aan te trekken. Wat me ook aanspreekt is haar opvatting dat er geen ‘foute mannen’ of ‘foute vrouwen’ bestaan.
Het boek geeft te midden van alle praktijkvoorbeelden ook wat handvatten hoe bindingsangst en verlatingsangst hanteerbaar worden en oplossen. Veel tips gaan uit van meer zelfinzicht en erkenning of bevestiging van eigen kwaliteiten. Zoals:
- geef jezelf bestaansrecht
- verbind je in et moment
- kies voor echte autonomie
- open je hart voor jezelf
- verbind vanuit vrijheid.
Met elke tip komt een concretere oefening. Bijvoorbeeld: “Sta een moment stil bij wat je nodig hebt van een ander. Wie zijn werkelijk belangrijk voor je en waarom? wat geven deze mensen je in het contact. Erken aan jezelf dat je de ander nodig hebt en hoe mooi het zou zijn als je dat de ander ook laat weten”
Een aanrader voor mensen die de ene na de andere relatie zien stranden en het beeld hebben dat dit type onderliggende angsten meespelen. Maar ook bruikbaar voor iedere poly die zich eens wil bezinnen op het fenomeen ‘aantrekken en afstoten’. Want zo bijzonder of ‘pathologisch’ is dat verschijnsel nu ook weer niet….;)
Meer lezen over polyamorie? We bevelen je van harte het boek Liefde in Meervoud aan!