Recent onderzoek geeft een verrassende kijk op polyamorie en de relatie met hechtingsstijlen, biseksualiteit en BDSM.
Pluk de Liefde organiseert allerlei activiteiten, waaronder workshops en thema-avonden voor mensen die met polyamorie bezig zijn. Vaak horen wij de vraag: is polyamorie een aanleg of is het door de omgeving bepaald? Nurture versus nature. Bestaat er zoiets als een Poly-gen?
“Ik zou graag willen weten of ik aanleg heb voor polyamorie of niet. Is het een reactie op mijn omgeving, die heel controlerend? Zelfs seks voor het huwelijk was zondig, laat staan iets ernaast. Ik ben weggevlucht uit dit milieu toen het uit was met mijn eerste vriendin. Maar ik was als jongen al verliefd op verschillende meisjes, terwijl mijn vrienden dit niet waren.” (deelenemer workshop)
Het Poly- Gen-Project
Er bestaat een Duits Gen-project dat zich op dit soort vraagstellingen richt, met name de relatie tussen hormonen en polyamorie. Julien Wessels deed dit onderzoek en kwam tot interessante resultaten. Een nieuw verslag van zijn onderzoek is net uitgekomen. Voor de Duits lezende poly’s zetten we de link onderaan dit artikel.
Aanwijzing maar geen causale factor
De onderzoeker is erg geïntereseerd in het verband tussen hormonen en seksueeel gedrag. Speciaal naar oxytocine, het zogenaamde ‘knuffelhormoon’. Hij heeft een vergelijking gemaakt tussen genetisch materiaal van mensen met monogame en nonmonogame leefwijzen.
Mensen die nonmonogaam leven blijken in het onderzoek inderdaad vaker een genetische variant hebben van een bepaalde oxytocine-receptor. Hoewel dit duidelijk vaker voorkomt bij poly’s, kan dit niet de causale factor zijn, want een computerprogramma kon niet op basis van alleen dit ‘poly-gen’ voorspellen wie poly leeft en wie niet.
Verschil in hechtingsstijlen
Julien Wessels onderzocht ook andere kenmerken. Hij bekeek de hechtingsstijlen van zijn respondenten en hun opvattingen over liefde. Mensen die meerdere relaties hebben, zijn vaker ‘veilig gehecht’. Zij hebben een minder angstige of obsessieve relatiestijl. Ook komen de speelse en gepassioneerde liefdesstijlen vaker voor in deze groep.
Bi en poly
Interessant is de relatie die de auteur legt met zowel bi-sexualiteit en BDSM. De neiging tot bi-sexualiteit komt meer voor bij de non-monogame groep. Strikte hetero-stellen zijn vaker monogaam, hoewel niet uitsluitend (er zijn ook vele hetero-poly’s). Eigenlijk vrij voor de hand liggend, want mensen met bi-gevoelens hebben de behoefte om hun verlangen naar zowel mannen als vrouwen in praktijk te brengen. Mensen die bi zijn, hebben mogelijk meer moeite met monogame relaties en zullen sneller de poly-variant zoeken.
BDSM en poly
Ook blijkt in dit onderzoek een verband tussen BDSM en polyamorie. Deze factor bleek in het onderzoek van Julien zelfs de sterkste voorspellende waarde te hebben. Mensen die BDSM beoefenen blijken maar liefst 8 keer zo vaak nonmonogaam te leven als mensen die niet aan BDSM doen! De auteur stelt dat bij BDSM het ‘switchen’ in rollen van sub en Dom ook eerder tot meerdere verbindingen kan leiden. Dat je bepaalde aspecten van jezelf niet met de ene partner kunt delen, maar wel met een ander, wordt in deze scene gemakkelijker geaccepteerd.
Vervolgonderzoek nodig
De onderzoeker concludeert dat er bij dit onderzoek nog veel mag worden gedaan aan de methodologie. Nogal wat psychologisch onderzoek naar relaties en liefde is gebaseerd op het monogame model. Veel van zijn poly-minded respondenten konden niet uit de voeten met standaardvragenlijsten gebaseerd op monogame aannames.
Ook mag er naar mijn idee nog grootschaliger onderzoek worden gedaan om de verbanden verder te verifiëren en de onderzoeken.
Tijd voor vervolgonderzoek….!
Verder lezen?
Ga oor meer specifieke info ga naar www. polygenproject.com
Diederik zegt
Dank! De eye-opener is voor mij dat “polies” vaker veilig gehecht blijken te zijn dan “monos”, terwijl er vaak wordt gedacht (ook door mij) dat polyamorie een uiting van bindingsangst is.
EO zegt
De combinatie van bi, poly en BDSM is aan de ene kant verrassend maar aan de andere kant -voor mij- niet. Ik ben er een jaar of twee geleden ook achter gekomen dat ik bisexueel, into BDSM en polyamoreus ben. Een soort samenloop van al die aspecten waar je dan achter komt. Mooi en bijzonder!