Meerouderschap bij dieren heeft zo zijn voordelen. Hoewel ganzen vaak worden opgevoerd als toonbeeld van hetero-monogamie, blijken zij in de praktijk behoorlijk flexibel…
Van ganzen wordt wel gezegd dat zij hét voorbeeld zijn van hertero-monogamie in de dierenwereld. Zo zou een gans gedijen bij monogamie, minder stress en een lagere hartslag hebben en daardoor langer leven. Als van een ganzenpaartje een partner overlijdt, gaat de ander in de rouw en deze gaat pas na dat jaar eventueel een nieuwe ganzenpartner zoeken. Toch is dat bepaald niet alles wat er over het liefdes- en relatieleven van gazen kan worden gezegd…
Ze is er de beroemde witte mannetjesgans Thomas uit Wellington in Australië. Thomas viel niet op vrouwtjes ganzen, integendeel. Hij ging een passionele en trouwe relatie aan met een stoere zwarte mannetjes zwaan, Henry. Jarenlang waren ze een onafscheidelijk stel. Thomas en Henry hadden maar liefst 18 jaar een gelukkige monorelatie. Toch bleek ook dit niet in beton gegoten…
Henrietta, een vrouwtjeszwaan, kwam bij hen wonen. Zij viel op Henry met wie ze samen een nest kuikens kreeg. Heel hip en ‘modern’: Thomas maakte gewoon deel uit van de happy family. Zo ontstond er een polyamoreus gezinsleven. Henry en Henrietta, hebben samen met Thomas die in 12 jaar tijd maar liefst 68 kuikens grootgebracht. Zie bijgaande foto’s van het trotse trio. Een heel mooi voorbeeld van meerouderschap!
Je hoeft echt niet naar de andere kant van de aardbol te gaan om een polyamore gans te bestuderen. Ook in eigen land kan je zomaar iets bijzonders zien. Zo kwam ik op een wandeling in de stad per ongeluk een groep ganzentegen. Er was iets vreemds aan de groep, waar mijn oog aan haakte.
Ik moest er echt even goed naar kijken voordat ik het doorkreeg. Tot mijn grote verbazing was het een formatie van twee stellen volwassen ganzen die samen een groep kleine gansjes bewaakten van duidelijk in twee verschillenden groottes. Het lijkt er zomaar op dat de twee stellen besloten hebben om de twee groepen kuikens gezamenlijk groot te brengen. In goede harmonie en op indrukwekkende wijze verdedigen de volwassen ganzen het kroost tegen blaffende honden en opdringerige mensen. Met zijn vieren kunnen ze wel wat aan!
Meerouderschap heeft ongetwijfeld voordelen voor het opvoeden van jonkies. De kansen zij groter dat ze volwassen worden. Een interessant idee voor het opvoeden van kroost voor de mensenwereld…?
Hein zegt
Leuke verhalen die , vermenselijkt, voor mensen heel inspirerend kunnen zijn .
Toch werkt dat in de dieren wereld wat anders .
Als we het menselijke emo sausje er even af halen zie je dat dieren die in sociale groepen leven allerlei strategieën benutten om de kans op overleven en voortplanten zo groot mogelijk te maken . Niet meer en ook niet minder.
In mijn optiek dus niet teveel vermenselijken, en als voorbeeld gaan gebruiken voor de complexe en zich nog steeds snel ontwikkelende veelheid aan menselijke omgangsvormen en relatie vormen .
De natuur is prachtig in al zijn diversiteit.
Heel veel liefde knuffels en een harte groet van mij