Deel 2 van de uitslag van het onderzoek van Pluk de Liefde: Hoe gaan mensen om met meerdere liefdes? Wat zijn knelpunten? Welke mogelijkheden zijn er om die op te lossen? Word je er gelukkiger of wijzer van?
Uitslag onderzoek Pluk de Liefde
Hoe gaan mensen om met meerdere liefdes? Wat zijn knelpunten? Welke mogelijkheden zijn er om die op te lossen? Word je er gelukkiger of wijzer van?
We waren benieuwd naar jullie ervaringen met polyamorie. We vroegen je dus mee te doen met ons onderzoek over het thema ‘hoe ben jij bezig met liefde in meervoud?’ Dit met behulp van een enquête die door 162 mensen is ingevuld. In dit artikel lees je de belangrijkste uitkomsten, als het gaat om knelpunten en problemen bij liefde in meervoud. We hebben eerder een artikel geschreven over de verschillende manieren van liefde in meervoud.
Maak je een onderscheid?
In ons onderzoek hebben we gevraagd of er onderscheid is in de relaties. Maak je dit onderscheid of doe je dat niet, in de verhoudingen met meerdere geliefden?
Zo’n 38% zegt één primaire partner te hebben en de rest als secundair te zien. Dat kan een heel bewuste keus zijn, met name bij mensen die al lang met hun vaste partner het leven delen. Zij stellen deze relatie voorop en de andere relaties komen op de tweede plaats.
In ons onderzoek maakt 28% van de deelnemers geen onderscheid en/of ziet de relaties als gelijkwaardig. Dat kan een principiële keus zijn, omdat men geen rangorde wil van de ene ten opzichte van de andere verbinding.
Verschillen in de praktijk
Voor anderen is er evenmin een persoonlijke behoefte aan rangordes tussen relaties, maar blijkt in de praktijk dat de verbindingen toch wel onderlinge verschillen hebben. De verschillen kunnen op een natuurlijke manier tot stand komen, passend bij de situaties en personen waar het om gaat.
Het verlangen naar gelijkwaardigheid
Bij de overige antwoorden (16%) valt op dat het verlangen naar gelijkwaardigheid tussen relaties wel aanwezig is, maar dat het niet altijd als mogelijkheid wordt ervaren. Dat kan liggen aan de opstelling en situatie van de geliefde.
Maar bijvoorbeeld ook van de praktische situatie. Door met één persoon samen te leven en huishouden en eventueel een gezin te delen, is er geen ruimte voor een volledig gelijkwaardige relatie op dezelfde manier, hoewel de behoefte er wel degelijk is. Beperkingen in tijd en ruimte maken voor sommigen het gelijkwaardigheidsideaal niet haalbaar. De specifieke context van de betrokkenen bepaalt in hoeverre er werkelijk sprake kan zijn van gelijkwaardigheid. Een langere gezamenlijke historie met één partner speelt daarbij een grote rol.
Stop met vergelijken en wegen
Maar waarom zou je alles op een schaaltje wegen? Of aldoor willen dat het in elke relatie op dezelfde manier loopt? Opvallend is dat enkele deelnemers zeggen dat zij juist een risico zien in het onderling vergelijken van geliefden en relaties.
Door geliefden en verbindingen met elkaar te vergelijken wordt mogelijk niet helemaal recht gedaan aan elke liefde. Belangrijk is dat een nieuwe liefde kans krijgt om te ontwikkelen.
Conclusies
- In ons onderzoek zegt 26% geen onderscheid te maken tussen relaties en deze als gelijkwaardig te zien.
- 38% doet dat wel en ziet de vaste/eerste partner als primaire partner, waarbij andere relaties secundair zijn. Het verschil in rangorde wordt soms als logisch of noodzakelijk gezien en soms is het een bewuste keus. Het is niet altijd even prettig.
- 16% gaat er ‘anders’ mee om. Dat kan bijvoorbeeld inhouden dat er wordt samengewoond met één liefdespartner, maar dat de emotionele verbinding even sterk wordt ervaren met andere geliefden.
- Er is behoefte om uit de valkuil te blijven van het onderling vergelijken van relaties en geliefden. Door zo te denken wordt de ruimte voor elke verbinding beperkt.
- Verschillende liefdes en verbindingen kunnen ook op een natuurlijke manier variëren en ‘anders zijn’, zonder dat dit een probleem hoeft te zijn. Dan passen ze veel meer bij de karakters, situaties en behoeftes van elke persoon.
In het vorige artikel gingen we in op de eerste uitkomsten, als het gaat om algemene kenmerken en het denken over liefde in meervoud.
Coen zegt
Leuk artikel!
Als je langer poly leeft kom je wellicht alle situaties/vormen een keer tegen 😀
Ron zegt
Ja, ik vind het prettig te lezen dat er verschillende vormen zijn van poly bestaan. Uiteindelijk bepalen de partners onderling de vorm die het beste bij hen passen. Bij een vervolgonderzoek doe ik weer mee. Leerzaam, nuttig en belangrijk om te laten zien dat er verschillende vormen zijn.